Gdy planujemy jakąś imprezkę na wieczór, fajnie by pomyśleć o dobrym jedzeniu. Nawet gdy na naszym stole leżą różne sałatki albo pyszna, domowa pizza, można jeszcze się skusić na jakieś dodatkowe przekąski. Jedną z nich mogą być pyszne, czosnkowe bułeczki!

Znów minęło trochę czasu, od testowania przepisów ze strony Tasty. Ale już nadrabiam zaległości. Bułeczki czosnkowe zrobiłam właśnie z ich kolejnego wideo-przepisu.

SKŁADNIKI (na ok 8-9 bułeczek):

– 200 g. mąki pszennej
– 1 łyżeczka suchych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 200 ml ciepłej wody
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 3 łyżki stołowe masła
– 3-4 ząbki czosnku
– posiekana pietruszka

Krok 1: Musimy wyrobić ciasto. Robimy to praktycznie identycznie jak w przypadku ciasta do pizzy. Dodajemy do miski mąkę, drożdże i sól, mieszamy. Oliwkę z oliwek możecie dodać najpierw do szklanki wody. Następnie dodajemy do naszych suchych składników i wyrabiamy ręką ciasto. Oczywiście jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie i klejące, musicie dodać więcej mąki. Gotowe ciasto odkładamy na ok. pół godziny w ciepłe, suche miejsce.

Krok 2: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Z gotowego ciasta formujemy 8-9 bułeczek. Możecie zrobić mniej ale większe, wszystko zależy od Was. Jeśli chodzi o formowanie bułeczek, to odsyłam Was do wideo. Wkładamy nasze bułeczki do piekarnika na 10 min.

Krok 3: W małym garnuszku roztapiamy nasze masło. Do roztopionego już masła dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki i posiekaną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy.

Krok 4: Po upływie 10 min, wyciągamy nasze bułeczki z piekarnika, każdą smarujemy naszym czosnkowym masełkiem i pakujemy do piekarnika z powrotem na 5 min. Oczywiście wszystko też zależy jaki macie piekarnik, ale bułeczki powinny być lekko rumiane.

Krok 5: Zostawcie bułeczki na chwilę do ostygnięcia i możecie je podawać z przeróżnymi dodatkami (ulubionym sosem, serem, pomidorami itp.)

Bułeczki wyszły pyszne. Na pewno sprawdzą się jako idealna przekąska jeśli spodziewacie się gości. Przemknął mi również gdzieś przepis na takie same bułeczki ale dodatkowo z mozarellą. Muszę to koniecznie sprawdzić!

A pytanie do Was, upieklibyście takie?